وکیل ملکی، هزینه وکیل ملکی تهران

وکیل ملکی، هزینه وکیل ملکی تهران

چهارشنه سوری و احکام شرعی درباره آن

این سنت، سنتی كاملاً غلط و خرافی است كه از هیچ گونه پشتوانه منطقی و عقلی صحیحی برخوردار نمی باشد. متأسفانه برخی آگاهانه یا آگاهانه به اسم ترویج و پاسداشت میراث ها و سنت های باستانی، فرهنگ های جاهلی كه هیچ گونه جنبه مثبتی در آن وجود ندارد، را در بین جوانان گسترش داده و در پشت این موضوع در صدد ضربه زدن به هویت اسلامی جامعه می باشند.

چهارشنبه آخر سال که به نام چهار شنبه سوری است، یکی از جشن های سنتی ایرانیان است. در سال های نه چندان دور مردم این مراسم خیابانی را بدون مشکل با ابراز شادی و ابراز مهربانی به اطرافیان و دور ریختن کینه از دل ها برگزار می کردند و مردم با چند تکه چوب و تخته آتش روشن می کردند و دائماً می گفتند: «زردی من از تو/ سرخی تو از من». ولی متأسفانه در چند سال اخیر، مراسم چهارشنبه سوری به انحراف کشیده شده است و به یکی از نا آرام ترین شب ها و به یک عامل بر هم زننده نظم و امنیت تبدیل شده است. و این یک معضل امنیتی است که با جان و سلامت مردم در ارتباط است. آیینی که همواره در ایران به صورت خانوادگی برگزار می گردید و فرصتی برای تعاملات اجتماعی بود، اکنون به عنوان معضلی در جامعه مطرح می شود و متأسفانه باعث هدر رفتن سرمایه های انسانی و اقتصادی زیادی شده، نظم و امنیت عمومی را برای شهروندان مختل و خانواده های بی شماری را در آغاز سال نو اندوهگین و داغدار می نماید.
سندیت این سنت باستانی

این سنت، سنتی كاملاً غلط و خرافی است كه از هیچ گونه پشتوانه منطقی و عقلی صحیحی برخوردار نمی باشد. متأسفانه برخی آگاهانه یا ناآگاهانه به اسم ترویج و پاسداشت میراث ها و سنت های باستانی، فرهنگ های جاهلی كه هیچ گونه جنبه مثبتی در آن وجود ندارد، را در بین جوانان گسترش داده و در پشت این موضوع در صدد ضربه زدن به هویت اسلامی جامعه می باشند.

با وجود اقدامات تبلیغی كه در رسانه ها و توسط نیروهای انتظامی برای كاهش خسارات ناشی از این سنت جاهلی در نظر گرفته شده است اما ریشه كنی این قبیل ناهنجاری ها با كار عمیق فرهنگی امكان پذیر است.
در هیچ تحقیقی ثابت نشده است که چهارشنبه سوری باعث خوشبختی کسی می شود. این روز در سال های اخیر،منشاء آسیب رسانی به برخی از افراد جامعه شده است که به خاطر عوارض آن باید برداشته شود.بیماران قلبی فراوانی در جامعه داریم و گاهی یک انفجار موجب می شود کسی جان خود را از دست بدهد.این مسأله فی نفسه،اثر منفی و زیانبار دارد و باید با کسانی که باعث سلب آسایش مردم می شوند برخورد شود.جوانان باید دنبال منطق و استدلال بروند و بزرگان ما بارها اعلام کرده اند که،مراسم چهارشنبه آخر سال از نظر شرعی و عقلی مردود است.اگر اندکی به فرمایشات بزرگان دین توجه نماییم سعادت دنیوی و اخروی خود را به دست خواهیم آورد
فتاوای مراجع عظام

این سنت، یک معضل امنیتی است که با جان و سلامت مردم در ارتباط است. به همین ترتیب مراجع عظام فتاوایی صحیح بیان داشته اند. مانند:

1. آیة ‌الله خامنه ای(دام ظله): علاوه بر آنکه هیچ مبناى شرعى ندارد، مستلزم ضرر و فساد زیادى است که مناسب است از آنها اجتناب شود و چهارشنبه سوری ، هیچ مبنای عقلایی ندارد.(1)

2. آیة ‌الله جعفر سبحانی(دام ظله): ایشان مراسم چهارشنبه آخر سال را نوعی خرافه و اعمال آن را خلاف شرع و عقل دانست. وی اظهار داشت: قرآن مجید می‌فرماید یکی از اهداف بعثت پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) این است که، غل و زنجیری که بر افکار مردم بسته شده بود، را باز کند. مراد از غل و زنجیر، آداب و رسوم جاهلی است که هیچ اثری در اخلاقیات و زندگی انسان ندارد. از این رو، پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) تمام رسوم جاهلیت را که به ضرر انسان بود، لغو کرد. ایشان مراسم چهارشنبه آخر سال را یکی از این رسوم غلط برشمرد و افزود: مراسم آخرین چهارشنبه سال، به نحوی که در ایران رسم شده، جهل است و ضررهای آن برای همه مشهود است. این مرجع تقلید خاطر نشان کرد: متأسفانه به خاطر همین رسوم غلط، جوانان زیادی زخمی و کشته می شوند و پدران و مادران آنها در سوگ آنها می نشینند. آیت‌الله سبحانی(ره) با بیان اینکه عقل و شرع به هیچ وجه این آداب غلط را نمی پسندد، تصریح کرد: همه انبیا و اولیای الهی آمدند تا با خرافات مبارزه کنند و مراسم چهارشنبه آخر سال هم نوعی خرافه است. وی با اشاره به برخی اعمالی که در چهارشنبه سوری انجام می شود، گفت: پریدن از روی آتش و گفتن برخی جملات به هیچ وجه درست نیست. این مرجع تقلید از مردم خواست مراقب اعمالشان باشند و در چهارشنبه آخر سال سال، دچار مسایل خلاف شرع و عقل نشوند.(2)

3. آیة ‌الله نوری همدانی(دام ظله): چهارشنبه سوری جزء خرافات است و کارهایی که انجام می دهند و موجب آزار و اذیت مردم می شود حرام می باشد و باید جدا از آن اجتناب شود.(3)

4. آیة ‌الله ناصر مکارم شیرازی(دام ظله): مراسم چهارشنبه سوری یک امر خرافی و بی اساس است و مسلمانان با تقوا و فهمیده از آن اجتناب می ورزند ولی بسیاری از مراسم عید اموری است عقلایی و مفید و زیبنده. ایشان فرمودند: کارهایی که به عنوان شب چهارشنبه سوری می شود از چند جهت اشکال دارد:

اول اینکه: کارهای خطرناکی است، اگر خطری پیش بیاید در واقع مثل این است که انسان خودکشی کند و یا با دست خودش عضوی از بدن خود را از بین ببرد؛ پس مسئولیت عند الله دارد.

دوم اینکه: چهارشنبه سوری یک سنت خرافی است، نباید سنت خرافی را احیا کنیم و از همه اینها گذشته اسراف در مال است و نباید اسراف در مال کرد.

سوم اینکه: کارهایی که در چهارشنبه سوری انجام می شود به جهات مختلف حرمت دارد، از جمله خطرهایی که در پیش دارد، دفاع از خرافات و اسرافی است که می شود.

همه به خصوص جوانان عزیز مراقب باشند، کاری نکنند که خدای نکرده یک عمر گرفتار مشکلات شوند؛ جوانان ببینند اشخاصی را که بر اثر یک لحظه غفلت در شب چهارشنبه سوری گرفتار مصیبت های بزرگ شدند.
این سنت، سنتی كاملاً غلط و خرافی است كه از هیچ گونه پشتوانه منطقی و عقلی صحیحی برخوردار نمی باشد. متأسفانه برخی آگاهانه یا آگاهانه به اسم ترویج و پاسداشت میراث ها و سنت های باستانی، فرهنگ های جاهلی كه هیچ گونه جنبه مثبتی در آن وجود ندارد، را در بین جوانان گسترش داده و در پشت این موضوع در صدد ضربه زدن به هویت اسلامی جامعه می باشند

اما کارهای دیگری که در آخر سال انجام می شود، از قبیل: خانه تکانی، نظافت، استقبال از خوشحالی و استقبال از ارحام، اینها هیچ اشکالی ندارد، بلکه از نظر اسلام تفریحات سالم جایز است.(4)

5. آیة ‌الله فاضل لنکرانی(ره): در فرض مزبور که دارای خطرات جانی و مالی است و موجب اذیت و آزار دیگران است و مخالف مقررات و قانون و نظم جامعه است جایز نیست.(5)

6. آیة ‌الله شیخ محمدتقی بهجت(ره): این کارها مشروعیت ندارد.(6)

7. آیة الله شیخ میرزا جواد تبریزی(ره): هیچ یک از این امور، رجحان شرعی ندارد و تشویق مردم به این مورد تشویق به دنیا و غافل کردن از آخرت است و این که تصور می‌کنند این امور مردم را به حفظ وطن و عزت وا می‌دارد، تصوری باطل است. آنچه مردم را به عزت می‌رساند و به حفظ وطن وا می‌دارد ایمان است و بس.(7)

8. آیة الله شیخ لطف الله صافی گلپایگانی (ره): اشکال دارد.(8)
نتیجه

در هیچ تحقیقی ثابت نشده است که چهارشنبه سوری باعث خوشبختی کسی می شود. این روز در سال های اخیر، منشاء آسیب رسانی به برخی از افراد جامعه شده است که به خاطر عوارض آن باید برداشته شود. بیماران قلبی فراوانی در جامعه داریم و گاهی یک انفجار موجب می شود کسی جان خود را از دست بدهد. این مسأله فی نفسه، اثر منفی و زیانبار دارد و باید با کسانی که باعث سلب آسایش مردم می شوند برخورد شود. جوانان باید دنبال منطق و استدلال بروند و بزرگان ما بارها اعلام کرده اند که، مراسم چهارشنبه آخر سال از نظر شرعی و عقلی مردود است. اگر اندکی به فرمایشات بزرگان دین توجه نماییم سعادت دنیوی و اخروی خود را به دست خواهیم آورد.