وکیل ملکی، هزینه وکیل ملکی تهران

وکیل ملکی، هزینه وکیل ملکی تهران

معرفی ecu (واحد کامپیوتری موتور ماشین)

معرفی ECU
مخفف Electronic Control Unit یا واحد کنترل الکترونیک می باشد و نقش هدایت و کنترل یک خودروی انژکتوری را بر عهده دارد. همانطور که می دانید خودروهای انژکتوری بدلیل عملکرد بهتر و توانایی پاس کردن استانداردهای آلودگی، بطور کامل در تمام دنیا جایگزین خودروهای کاربراتوری شده اند و مغز این سیستم ECU می باشد. ECU با توجه به سنسورهایی که به موتور متصل است وضعیت و شرایط خودرو را تحلیل کرده و پاسخهای لازم را به خروجیها که عبارتند از: انژکتورها، جرقه زنها و … اعمال می کند. سنسورهای کیت های انژکتوری مختلف هستند که هر چه تعداد آنها بیشتر باشد ECU بهتر می تواند شرایط موتور را درک کند. سنسورهای مهم خودروهای انژکتوری عبارتند از: سنسور دور یا RPM، سنسور فشار داخل مانیفولد یا MAP، سنسور دریچه گاز یا TPS، سنسور دمای آب یا CTS، سنسور دمای هوا ATS، سنسور اکسیژن یا لاندا، سنسور ضربه و …

UNICHIP یا فن آوری تنظیم ECU
امروزه موتورهای انژكتوری نقشی بسیار اساسی در موفقیت صنایع خودروسازی ایفاء مینمایند و كیفیت و قابلیتهای آن، درصد كارایی خودرو را نشان میدهد. همانطور كه میدانیم كنترل كننده موتورهای انژكتوری، بردی الكترونیكی به نام ECU میباشد و در واقع كارایی این بخش تعیین كننده كیفیت یك موتور و در ابعادی دیگر كیفیت خودرو خواهد بود؛ بدین معنی كه هرچقدر ECU یك موتور بهتر طراحی شده باشد، آن موتور كیفیت بهتری خواهد داشت.

ECU بر اساس سنسورهایی كه بدان متصل است شرایط كار موتور را درك كرده و فرامین مناسب را به انژكتورها و شمعها صادر میكند. از آنجا كه دینامیك خودرو بسیار پیچیده و غیر خطی میباشد، طراحان ECU برای سهولت كار، جداولی را به نام map داخل حافظه ECU میریزند كه در آن مقدار پاشش سوخت و زاویه آوانس در هر دور و بار موتور مشخص شده است. هر چه دقت این جداول بیشتر باشد، دقت عملكرد ECU بیشتر خواهد بود.
نكتهای كه باید توجه كرد اینست كه مقادیر این جدولها وابستگی مستقیمی به پارامترهای جغرافیایی موتور، نظیر فشار و دمای هوا دارد. شركتهای خودروسازی، ECU را برای یك آب و هوای خاص طراحی نمیكنند بلكه مقادیر map را بگونهای تنظیم میكنند كه برای انواع شرایط جغرافیایی جوابی بهینه و معقول بدهد. بنابراین map، در این حالت برای تمام خودروهای از یك مدل بهینه است نه هر خودروی خاص؛ زیرا هیچ دو خودرویی، حتی از یك مدل كاملاً مانند یكدیگر نیستند.
اگر سیستمی بتواند این نقیصه را از ECUها برطرف كند، آنگاه میتوان به طور اختصاصی map هر خودرو را كالیبره كرده و توان آن را افزایش داد.
امروزه تیونینگ ECU خودروها، بحث جا افتاده ای است و شرکتهای بسیاری در این زمینه فعالیت می کنند بطور کلی دو روش برای تیونینگ خودروهای انژکتوری وجود دارد. روش اول خواندن دیتاهای (map) ECU و دادن دیتاهای جدید که شرکتهای بسیاری در این زمینه فعالند از جمله: Eurochip، Chip Tuning، Tech TV، Autospeed و …یکی از اشکالات این روش اینست که بشدت وابسته به ساختار ECU است و با پیچیده شدن سخت افزار ECU امکان خواندن و تغییر دیتاهای آن مشکل و گاهی غیرممکن می شود مگر آنکه شرکت سازنده ECU خود نحوه دسترسی به اطلاعات را در اختیار شرکتهای تیونینگ بگذارد. روش دوم اضافه کردن یک سخت افزار جانبی به ECU جهت تغییر پارامترهای ECU است. این روش گرچه گرانتر تمام می شود اما وابسته به نوع ECU نیست. یکی از شرکتهایی که در این زمینه فعال است، شرکت Dastek است. شرکتی که در آفریقای جنوبی قرار دارد و با پرسنلی در حدود 30 نفر توانسته موفقِِِِت چشمگیری داشته باشد.جالب است بدانید که این شرکت بظاهر کوچک توانسته است محصول خود را به کشورهای مختلف دنیا صادر کند و بیش از 300 نمایندگی فروش در سرتاسر دنیا دارد كه فقط 100 تا از آنها در ایالات متحده آمریكا هستند. نام این محصول UNICHIP است.

اصول عملکرد UNICHIP بدین صورت كه سنسورهای اصلی در یك موتور انژكتوری (MAP, RPM) را خوانده و سپس با توجه به نقطه كار موتور، مقادیری مجازی از این دو سنسور را به ECU اعمال میكند؛ بگونهای كه رفتار ECU نسبت به حالت قبل بهبود پیدا میكند.

آمارها نشان میدهد كه موفقیت UNICHIP در این زمینه بسیار بالا بوده است:از هر 400 خودرو، فقط یك خودرو ممكن است با UNICHIP بهینه نگردد، 80% خودروهایی كه در آفریقای جنوبی استفاده میشوند، UNICHIP را در خودروهای خود نصب كردهاند، UNICHIP بر روی بیش از 320 مدل موتور از خودروسازان بزرگ دنیا پیاده شده است.

سازندگان معروف ECU چه شرکتهایی هستند؟
1) شرکت Bosch آلمان: این شرکت بهترین و معروفترین سازنده ECU و کیت انژکتوری در دنیا می باشد و در اغلب خودروهای پیشرفته جهان نشانی از آن را می توان یافت. چند مدل از زانتیا موجود در ایران دارای کیت انژکتوری Bosch می باشد.

۲) شرکت Delco آمریکا: این شرکت یکی از قدیمی ترین شرکتهای سازنده ECU می باشد و ECU آن در اغلب خودروهای آمریکایی بخصوص خودروهای شرکت GM یا جنرال موتورز بکار رفته است مانند کادیلاک، پونتیاک و… همچنین در خودروهای دوو کره مانند دوو ESPERO.

۳) شرکت Ford آمریکا: این شرکت سازنده خودرو، سازنده ECU البته برای خودروهای فورد می باشد و اولین بار ایده کنترل تطبیقی یا خود-یادگیر در خودروهای این شرکت عملا پیاده سازی شد.

۴) شرکت Siemens آلمان: فعالیت این شرکت گرچه به اندازه رقیب آلمانی آن یعنی Bosch نیست اما ECU های خوبی می سازد. ECU پراید انژکتوری موجود در ایران طراحی این شرکت است.

۵) شرکت Magneti Marelli ایتالیا: این شرکت در اروپا محبوبیت زیادی داشته و بر روی اغلب خودروهای اروپایی کیت آن نصب است. به عنوان مثال خودروهای فیات مدل PUNTO و فولکس واگن مدل GOLF IV، مزدا ۳۲۳.

۶) شرکت Sagem فرانسه: بر روی اغلب ماشینهای فرانسوی ECU این شرکت نصب است. بنابراین پژو ۲۰۶، مدلهایی از زانتیا؛ همچنین خودروهای ایرانی مانند سمند و پیکان انژکتوری.

۷) شرکت Nippon Denso ژاپن: این شرکت توسط شرکت تویوتا تاسیس شده و بخش عمده سهام آن را دارا می باشد البته ۶ درصد سهام آن متعلق به شرکت Bosch است. ECU اغلب خودروهای تویوتا (مانند تویوتا لندکروز ) و برخی خودروهای ژاپنی مانند نیسان، هوندا، سوزوکی و … متعلق به این شرکت می باشد.

شرکتهای دیگری هم هستند مانند HITACHI، MATSUHITA، LOTUS و …