وکیل ملکی، هزینه وکیل ملکی تهران

وکیل ملکی، هزینه وکیل ملکی تهران

همه چیز در مورد لكه های پر رنگ صورت (کک مک)

همه چیز در مورد لكه های پر رنگ صورت (کک مک)

همه چیز در مورد لكه های پر رنگ صورت (کک مک)

 

لكه های پررنگ شایعتر شامل بیماری ملاسما، لنتیگو، کک مک و خالهای هم سطح پوست می باشد.

 

ملاسما

از جمله شایعترین لكه های پررنگ پوست صورت می توان به ملاسما اشاره نمود كه بیشتر در خانمها رخ داده اما بروز آن در آقایان نیز غیرمعمول نیست. ملاسما در افراد با پوست سبزه و تیره بیشتر رخ میدهد.

 

این لكه ها بیشتر در مركز صورت، بر روی بینی و گونه ها ، وسط پیشانی و بالای لب به شكل قرینه رخ داده و علت واقعی آن مشخص نیست و به نظرمیرسد یك بیماری مولتی فاكتوریال (چند عاملی) باشد.

 

چون این لكها بیشتر در حاملگی و مصرف قرصهای ضد بارداری رخ میدهد لذا تصور میگردد كه با عدم تعادل هورمونی ارتباط داشته باشد.

 

البته این به آن معنا نیست كه افراد دارای ملاسما دچار كمبود یا افزایش هورمونهای خاصی در خون خود هستند بلكه این عدم تعادل در پوست فرد وجود دارد و با آزمایشهای هورمونی كشف نمی شود.

 

از جمله داروهای دیگری كه باعث این حالت پررنگی می شود می توان به فنی تویین خوراكی اشاره نمود كه در بیماری صرع مصرف میشود .عامل ‍ژنتیك و نژاد نیز در بروز این نوع لكها دخالت دارد.

 

ملاسما فقط بعلت زیبایی برای فرد آزار دهنده بوده و هیچگونه خارش و ناراحتی مشابه ایجاد نمیكند. نور آفتاب باعث تشدید این نوع لكها شده و گاهی شروع این نوع لكها بدنبال سفر به مناطق آفتاب خیز و یا در معرض طولانی آفتاب بودن رخ می دهد.

 

جهت درمان این نوع لكها استفاده از ضدآفتاب مناسب اولین قدم درمان می باشد در غیر اینصورت اثر ضدلكها نیز كم خواهد شد.

 

داروهای زیادی برای ملاسما پیشنهاد می شود ولی باید درنظر داشت كه ملاسما چند نوع دارد كه درمان دربرخی انواع آن موثردر برخی بطور نسبی موثر و دریك نوع نیز اصلاً موثر نمیباشد.

 

ملاسما را میتوان بر اساس عمق رنگدانه به سه دسته تقسیم نمود: نوع اول اپیدرمال یا سطحی می باشد كه به درمانهای ضدلك پاسخ مناسبی می دهد.

 

نوع دوم اپیدرمودرمال می باشد كه از لحاظ عمق رنگدانه متوسط محسوب شده و به درمانهای ضدلك پاسخ نسبی می دهد و نوع سوم كه درمال بوده و عمق بیشتری از دو نوع قبلی داشته و پاسخی به درمانهای ضدلك نمیدهد.

 

درمانهای ضدلك شامل هیدروكینون، آزلاییك اسید، ویتامین C، لایه بردارهای حاوی AHA و همچنین داروهای جدیدتری كه هنوز اثر آنها با مطالعات دقیق ثابت نشده مانند آربوتین، glabridin، آلوورا و… می باشد.

 

گاه از تركیب چند دارو نیز استفاده می شود تا اثرات آنها تشدید گردد. از پیلینگ شیمیایی نیز جهت درمان استفاده می شود كه با لایه برداری عمقی می تواند باعث بهبودی ضایعات شود اما در كنار این اثر مفید می تواند گاهی با تحریك پوستی باعث تشدید ضایعات نیز بشود.

 

میكرودرمابریژن نیز همین خاصیت را دارد. این نكته را باید به خاطرداشت كه درمانهای ضدلك از هر نوع كه باشد؛ باید بطور طولانی مصرف شده و گاه با قطع درمان عود لكها را شاهد هستیم.

 

البته برخی داروها را می توان فقط برای دوره محدودی استفاده نمود لذا درمان باید تحت نظر متخصص پوست انجام گیرد تا از عوارض آن كاسته گردد.

 

برای مثال داروی هیدروكینون با غلظت های بالا را نمی توان بیش از شش ماه استفاده نمود زیرا احتمال عوارض آن كه خود به شكل لكه های خاصی می باشد را افزایش می دهد.

 

کک مک (Freckle)

این نوع لكها بیشتر در كودكی و در روی گونه ها و بینی و در افراد با پوست روشن و به ویژه در كسانی كه موی قرمز دارند؛ رخ می دهد. اندازه این نوع لكها كوچك بوده و تنها از لحاظ زیبایی برای فرد و والدین او اهمیت دارد.

 

کک مک جنبه ‍‍‍ژنتیكی داشته و سابقه خانوادگی آن معمولاً در فرد مبتلا وجود دارد.

 

در برخی كشورها مانند كشورهای شمال اروپا بعلت شیوع بالا، این حالت پوست كاملاً طبیعی محسوب شده و باعث مراجعه فرد به پزشك نمیگردد اما در مناطق دیگر كه شیوع آن بالا نیست می تواند باعث ناراحتی فرد گردد.

 

این نوع لكها در تابستان بیشتر شده و در زمستان كاهش می یابد. کک مک معمولاً در ابتدای كودكی افزایش یافته و در دوران پس از بلوغ ثابت مانده و یا حتی كمی بهبودی نشان می دهد.

 

داشتن پوست سفید و كک مكی یك نشانه حساس بودن به نورخورشید بوده و باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست می باشد. افراد دارای این نوع پوست در معرض آفتاب دچار آفتاب سوختگی شده و باید بطور مرتب از ضدآفتاب های مناسب استفاده نمایند.

 

جهت درمان کک مک می توان علاوه برضد آفتاب از كرمهای لایه بردار یا كرمهای حاوی ترتینویین استفاده نمود اما بعلت تحریك پوستی ایجاد شده توسط این نوع كرمها حتماً استفاده از آنها باید تحت نظر متخصص پوست باشد.

 

درمانهای دیگر شامل پیلینگ شیمیایی ، میكرودرمابری‍ژن و لیزر می باشد. ازكرمهای پوشاننده نیزمی توان جهت كمتر نمایان شدن کک مک استفاده نمود.

 

اما باید توجه داشت كه کک مک یک حالت ژنتیكی پوست بوده و با درمانهای گفته شده تنها می توان مدتی این ضایعات پوستی را كاهش داد اما احتمال عود مجدد آنها وجود دارد و لذا به افراد دچار این حالت پوستی توصیه می شود با پوست خود كمی مدارا كنند و آن را بیماری ندانسته بلكه یك حالت از پوست طبیعی به شمار آورند.

 

لنتیگو ( LENTIGO )

لنتیگو لكه های قهوه ای رنگی است كه معمولاً درسنین میانی به بالا درمناطقی مانند صورت و پشت دستها كه بیشتر درمعرض آفتاب هستند ایجاد می شود.

 

تعداد این ضایعات معمولاً زیاد بوده و می تواند از لحاظ زیبایی برای فرد مشكل ساز شود. این ضایعات نتیجه افزایش سلولهای رنگدانه ای (ملانوسیت) در لایه قاعده ای اپیدرم پوست می باشد.

 

لنتیگوها دو نوع می باشند یك نوع كه در اثر تابش آفتاب شدید ایجاد می شود و در سنین جوانی نیز بروز كرده و ایجاد آن به شكل حاد می باشد و نوع دوم كه به آن لنتیگوی پیری می گویند و فقط در سنین كهولت رخ داده و بعلت تابش نورخورشید در سالیان طولانی عمر فرد بوده و تدریجاً بروز میكند.

 

لنتیگوها به سرطان پوست منجرنمی شوند (برخلاف كراتوز آكتینیك كه می تواند به سرطان پوست ازنوع SCC تبدیل شود و این ضایعه نیز در اثر نورآفتاب ایجاد میشود.)

 

خال های سطحی ( junctional nevus )

خالهای جانکشنال نوعی از خالهای پوستی هستند که بیشتر در کودکی و نوجوانی و اکثراً در پوست صورت و پشت دستها ایجاد می شود.

 

این خالها مسطح و کوچک بوده و رنگ آنها نیز معمولاً قهوه ای میباشد. بروز این نوع خالها نیز مانند خالهای ملانوسیتیک دیگر با توارث در ارتباط است.

 

بعلت خطرپایین تبدیل شدن این خالها به بدخیمی های پوستی، معمولاً نیازی به درمان اینگونه خالها نیست.

 

اما درصورتی که این نوع خالها باعث مشکل زیبایی برای فرد شده باشد می توان با روشهای جراحی، استفاده از کوترویا دستگاههای RF و یا لیزر اقدام به از بین بردن این خالها نمود.

 

اما باید توجه داشت که با هر روشی که خال ها برداشته شوند احتمال عود خال و یا بجا گذاشتن اسکار وجود دارد و البته عود خال قابل درمان تر از بجا گذاشتن اسکار می باشد.

 

عود خال نشانه کم برداشتن بافت می باشد و اسکار نشانه زیاد بر داشتن بافت خال می باشد.

 

در بین روشهای درمانی جهت برداشتن خالها استفاده از لیزرهای اربیوم یاگ و یا CO2 بشکل دقیقتر و ظریف تری خالها را از بین می برد اما همین روشها نیز گاه با عود خال و یا بجا گذاشتن اسکار می تواند همراه گردد.

 

پس توصیه می گردد بجز در مواردی که خال باعث مشکل زیبایی زیادی شده باشد، بهتر است اقدام به از بین بردن خال ها نشود.

روانشناسی آنلاین ، خدمات مشاوره

روانشناسی آنلاین ، خدمات مشاوره