مغز ما مانند یک ماهیچه است، هر چه بیشتر از آن به روش صحیح استفاده کنیم قوی تر می شود. اما درست مانند عادات بد سبک زندگی می تواند به بدن ما آسیب برساند. برخی عادات روزانه نیز می توانند به آرامی حافظه و مهارت های تفکر ما را ضعیف کنند.
بسیاری از ما این کارها را هر روز انجام می دهیم بدون اینکه متوجه آسیبی که به قدرت مغزمان وارد می کنند باشیم. در اینجا 6 عادت مضر روزانه که به حافظه ما آسیب می رسانند و نحوه رفع آنها آورده شده است.
برخی افراد به انجام دادن چند کار با هم افتخار می کنند. اما مغز ما ممکن است آنقدر که فکر می کنیم از این موضوع خوشحال نباشد. مطالعات نشان می دهد که انجام وظایف متعدد مغز ما را تحت فشار قرار می دهد و حفظ اطلاعات را سخت تر می کند.
هنگامی که ما توجه خود را بیش از حد تقسیم می کنیم مغز فرصتی برای پردازش و ذخیره اطلاعات به درستی پیدا نمی کند که منجر به فراموشی می شود. درعوض سعی کنید هر بار روی یک کار تمرکز کنید و به مغز خود توجهی را که شایسته آن است بدهید.
انجام ندادن تمرینات ورزشی فقط روی اندام شما تاثیر نمی گذارد بلکه بر حافظه ما نیز تاثیر می گذارد. ورزش منظم جریان خون را به مغز افزایش می دهد و به عملکرد موثر آن کمک می کند.
از طرف دیگر، یک سبک زندگی بی تحرک می تواند فرآیندهای شناختی را کاهش دهد و حتی خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با حافظه مانند زوال عقل را افزایش دهد. حتی یک پیاده روی روزانه 30 دقیقه ای یا برخی تمرینات کششی قدرت مغز را تقویت کرده و حافظه را قوی نگه می دارد.
بازی های فکری را به عنوان غذای ذهن در نظر بگیرید. اگر مغز خود را با جدول، پازل، معماها یا فعالیت های حل مسئله به چالش نکشیم تنبل می شود. درست مانند ماهیچه ها که بدون ورزش ضعیف می شود.
اگر به طور منظم آن را تحریک نکنید حافظه کاهش می یابد. جدول سودوکو، حل جدول کلمات متقاطع یا حتی امتحان کردن یک سرگرمی جدید مغز را درگیر می کند و حفظ حافظه را بهبود می بخشد.
بودن بیش از حد در رسانه های اجتماعی، تماشای بی وقفه ویدئوها، یا سرگرم شدن با گوشی مغز شما را کند می کند. هجوم مداوم اطلاعات ذهن شما را بیش از حد پر می کند و تمرکز و یادآوری جزئیات مهم را دشوار می کند.
همچنین خیره شدن طولانی مدت به صحفات نمایش، تفکر عمیق را کاهش می دهد و توانایی مغز را برای ذخیره اطلاعات ضعیف می کند.
آیا می دانستید که تنهایی مغز را کوچک می کند؟ تعامل اجتماعی برای سلامت شناختی ضروری است. شرکت در مکالمات، به اشتراک گذاشتن ایده ها و گذراندن وقت با عزیزان به تقویت مهارت های تفکر و تقویت حافظه کمک می کند.
از سوی دیگر، منزوی کردن خود منجر به استرس و حتی افسردگی می شود. این شرایط مستقیما بر قدرت حافظه تاثیر می گذارد. برقراری ارتباط با دوستان، پیوستن به گروه های اجتماعی یا شرکت در بحث های سرگرم کننده برای فعال نگه داشتن مغز خود را به یک عادت تبدیل کنید.
استرس مانند دزد حافظه است. به آرامی توانایی شما برای به خاطر آوردن اطلاعات را از بین می برد. استرس مزمن باعث ترشح کورتیزول می شود، همان هورمونی که به مرکز حافظه مغز آسیب می رساند. به همین دلیل است که وقتی استرس دارید چیزها را راحت تر فراموش می کنید.
یافتن راه هایی برای آرامش، مدیتیشن، تنفس عمیق یا مشغول بودن به یک سرگرمی به محافظت از مغز شما در برابر آسیب های طولانی مدت کمک می کند.
برای باهوش تر کردن مغزتان، در فعالیت هایی شرکت کنید که عملکردهای شناختی را به چالش می کشد و تحریک می کند. یادگیری مهارت های جدید مانند زبان یا موسیقی، ارتباطات عصبی را تقویت می کند درحالی که حل جدول، پازل و نوشتن، حافظه و تفکر انتقادی را بهبود می بخشد.
مدیتیشن و تمرکز حواس باعث افزایش تمرکز می شود. درحالی که فعالیت های فیزیکی جریان خون را به مغز افزایش می دهد و باعث سلامت شناختی می شود. تعاملات اجتماعی و مکالمات جذاب، مهارت های استدلال را تقویت می کند و باعث افزایش انعطاف پذیری عصبی می شود.