دیده شدن بخیه و بر جای ماندن جای زخم بر روی بدن یکی از ناخوشایندترین چیزها برای بیشتر افراد است. تصور این که بعد از انجام عمل رد بخیهها تا همیشه بر روی بدن افراد باقی میماند باعث میشوند که بسیاری تا حد ممکن از انجام عملهای جراحی اجتناب کنند.
با این حال در سالهای اخیر عمل لاپاراسکوپی به کمک افرادی آمده است که میخواهند با کمترین آسیب و جای زخم عمل جراحی خود را انجام دهند و دوران نقاهت کوتاهتری داشته باشند.
انجام بسیاری از عملهای جراحی به روش لاپاراسکوپی امکانپذیر است. یکی از عملهای جراحی که به شیوه لاپاراسکوپی انجام میشود، عمل فتق است. با ما در این مطلب همراه باشید تا بدانیم فتق چیست؟ چه عواملی باعث ایجاد آن میشود و چگونه میتوان از ایجاد شدن آن جلوگیری کرد و در نهایت با عمل لاپاراسکوپی فتق شرایط و مزایا آن آشنا شویم.
هنگامی که عضلات و لایههای جداری شکم فرد ضعیف میشوند ممکن است احشا داخلی شکم به دیواره فشار وارد کنند و باعث پارگی این دیواره شوند. در این حالت گفته میشود که بیمار دچار فتق شده است. با توجه به این که این بیماری معمولاً با علائم زیادی همراه نیست، بسیاری از افراد متوجه این که دچار فتق شدهاند، نمیشوند.
فتق دچار انواع مختلفی است که عبارتند از:
فتق ناف
این نوع از فتق یکی از رایجترین انواع فتق است که در آن جداره ناف ضعیف شده و روده و حتی چربی به آن فشار وارد میکنند. این نوع از فتق بیشتر در زنان رواج دارد تا مردان.
فتق برشی
این نوع از فتق معمولاً در محل برش برای عمل جراحی ایجاد میشود و در بیمارانی رواج دارد که تحت عمل جراحی اورژانسی قرار گرفتهاند.
فتق اپی گاستر
این فتق بیشتر در مردان رواج دارد و در آن جدار بین ناحیه تحتانی استخوان قفسه سینه دچار ضعف است.
فتق کشاله ران
در بیشتر موارد فتق کشاله ران به دلیل ضعف جداره تحتانی شکم رخ میدهد و در این حالت روده به این جداره فشار وارد میکند.
عوامل متعددی هستند که در شکلگیری و یا شدت گرفتن فتق مؤثرند. به عنوان مثال سالخوردگی یکی از عواملی است که احتمال بروز فتق را افزایش میدهد. البته بروز فتق تنها به افزایش سن ربط ندارد و جداره شکم در برخی از افراد به صورت مادرزادی ضعیف است. به همین دلیل در سنین پایینتر هم شاهد بروز فتق هستیم.
سرفههای مداوم یا برخی از عوامل مانند یبوست هم میتوانند در مدت زمان طولانی به جداره شکم فشار آورده و باعث ایجاد شدن فتق شوند. بلند کردن اجسام سنگین هم میتواند در بروز فتق مؤثر باشد.
از همه مهمتر همانطور که پیشتر هم به آن اشاره شد داشتن جراحیهای پیشین و جای برشهای این جراحیها یکی از عواملی است که میتواند باعث بروز فتق شود.
عمل لاپاراسکوپی فتق یکی از عملهای جراحی رایج است. البته لازم به ذکر است که طبیعی است انجام این عمل به روش لاپاراسکوپی طرفداران بیشتری داشته باشد. خصوصاً با در نظر گرفتن این نکته که خود برشهای جراحی میتوانند خطر بروز فتق را افزایش دهند.
در برخی از موارد که فتق شدید نیست پزشک به بیمار توصیه میکند تا با تغییر در سبک زندگی خود با این عارضه مدارا کند؛ اما در صورتی که شدت بروز فتق در بیمار زیاد باشد، راهی به جز انجام عمل جراحی وجود ندارد.
به صورت کلی عملهای لاپاراسکوپی به این شیوه انجام میشوند که بهجای ایجاد برش گسترده در بدن بیمار تنها چند برش بسیار ریز بر روی بدن بیمار زده میشود که بتوان از طریق این برشها لاپاراسکوپ را وارد بدن بیمار کرد.
لاپاراسکوپ یک لوله با دوربین و نور است که وارد بدن بیمار میشود و به جراح کمک میکند تا ایجاد کمترین جراحات ممکن و با دقت بسیار بالا به درمان فرد بپردازد.
تقریباً میتوان همه پروسه لازم برای انجام عمل جراحی فتق با کمک لاپاراسکوپی را مشابه با عمل جراحی فتق عادی دانست. تنها با این تفاوت که در جراحی فتق عادی برش گستردهای برای انجام عمل جراحی روی بدن بیمار انجام میشود اما در عمل لاپاراسکوپی این کار با کمک لاپاراسکوپ صورت میگیرد.
علاوه بر این موضوع تفاوت دیگر این دو عمل با یکدیگر این است که در عمل لاپاراسکوپی از گازهای بیخطر قبل از عمل استفاده میشود تا با ایجاد حالت تورم دید و دسترسی خوبی برای مشاهده ارگانهای گوناگون و انجام عمل جراحی بدهد. در این عمل پزشک جراح با قرار دادن مش در ناحیه از جداره شکم که تضعیف شده آن را تقویت خواهد کرد و جلوی بروز مجدد فتق را خواهد گرفت.
بعد از این عمل لازم است که برخی از مراقبتهای لازم را به صورت منظم و دقیق انجام دهید تا بتوانید بهترین نتیجه را از عمل جراحی فتق خود به دست آورید. برخی از این مراقبتها عبارتند از پرهیز از فشار آوردن به شکم در هنگام اجابت مزاج، پرهیز از انجام فعالیت سنگین و مصرف درست و بهموقع داروهای تجویز شده توسط پزشک.
رژیم غذایی مناسب بعد از انجام عمل فتق نقش بسیار پررنگی را در سرعت بهبود بیمار ایفا میکند. عموماً توصیه میشود که در روزهای ابتدایی بعد از انجام عمل بیمار مایعات بیشتری مصرف کند. علاوه بر این نکته لازم است که در این ایام فرد از مصرف مواد غذایی که امکان نفخ را بالا میبرند هم به شدت اجتناب کند.
مصرف سبزیجات و میوهها در این دوران میتواند کمک زیادی به سرعت طی شدن دوران نقاهت بیمار کند. البته لازم به ذکر است که پیادهروی و سبک و آهسته میتواند به بهتر طی شدن دوران نقاهت شما کمک بسیار زیادی کند؛ اما فعالیتهایی مانند دویدن و دوچرخهسواری را لازم است تا یک ماه بعد از انجام عمل فتق به تعویق بیندازید.
توجه کنید که خونریزی با شدت کم تا چند روز بعد از انجام عمل فتق طبیعی است اما اگر شدت خونریزی زیاد بود یا ادامه پیدا کرد، هرچه سریعتر به پزشک معالج خود مراجعه کنید.
عمل لاپاراسکوپی تکنیک خوبی است که میتواند برای بیمار آسودگی و جراحتهای بسیار کمتری را به دنبال داشته باشد، اما اگر میخواهید که بتوانید بهترین نتیجه را از عمل لاپاراسکوپی خود به دست آورید لازم است که این عمل را نزد یک پزشک متخصص و توانمند در حوزه لاپاراسکوپی انجام دهید.
اگر به دنبال یافتن بهترین جراح لاپاراسکوپی تهران میگردید توصیه ما به شما مراجعه به دکتر ناصر ملک پور است. ایشان با بیش از ۱۲ سال تجربه به عنوان هیئتعلمی دانشگاه شهید بهشتی، بنیانگذار رشته فلوشیپ لاپاراسکوپی هستند و بهترین گزینه برای انجام عمل جراحی فتق و دیگر عملهای جراحی به کمک روش لاپاراسکوپی به شمار میروند.