تصور کنید در کشوری زندگی می کنید که در آن حساب بانکی شما میلیون ها دلار دارد و همه مردم آن میلیاردر هستند، اما به سختی می توانید مایحتاج روزانه تان را تامین کنید.
در سال 2008 ارزش پول زیمبابوه (Zimbabwe) به حدی کاهش یافت که حتی اقلام اساسی میلیون ها یا میلیاردها دلار هزینه داشت و هر شهروندی را به یک میلیونر تبدیل کرد اما نه آنطور که اکثر مردم آرزوی آن را دارند.
این یک پارادوکس به نظر می رسد اما برای مردم زیمبابوه یک واقعیت تلخ در یکی از بدترین دوره های ابرتورم در تاریخ بود. ابرتورم زمانی اتفاق می افتد که پول یک کشور به سرعت ارزش خود را از دست می دهد و باعث می شود قیمت ها با نرخ غیرقابل کنترلی افزایش یابد.
معدل یک دلار آمریکا
بحران زیمبابوه در اوایل دهه 2000 پس از بی ثباتی سیاسی و اقتصادی که منجر به سوء مدیریت شدید مالی شد آغاز گردید. برای همگام شدن با افزایش قیمت ها، دولت پول های بزرگ چاپ کرد ازجمله اسکناس 100 تریلیون دلاری زیمبابوه که به سختی برای خرید یک قرص نان بود.
مردم مجبور بودند کیسه های پول نقد را فقط برای خرید مواد غذایی اولیه حمل کنند و کسب و کارها از پذیرش ارز محلی خودداری کردند و به جای آن خواستار پرداخت پول خارجی شدند.
درحالی که زیمبابوه ای ها میلیون ها دلار در حساب های خود داشتند اما قدرت خرید آنها بسیار بد بود. حقوق 10 میلیون دلاری زیمبابوه یک روز به ارزش یک ماه کامل دستمزد و روز بعد بی ارزش بود. قیمت ها آنقدر سریع تغییر می کردند.
بانک ها محدودیت های سختی برای برداشت قائل می شوند به این معنی که حتی اگر شخصی میلیاردها دلار در حسابش پول داشته باشد می تواند در یک زمان فقط مقادیر کمی برداشت کند. بنابراین مبادله ارز خارجی رایج شد زیرا دلار زیمبابوه اهمیت خود را از دست داد.
در سال 2009، پس از آنکه تورم کاملا اعتماد به پول محلی را از بین برد زیمبابوه دلار خود را کنار گذاشت و رسما به سیستم چند ارزی روی آورد که در آن مردم از دلار آمریکا استفاده می کردند.
بحران ابرتورم زیمبابوه یکی از شدیدترین نمونه های سوء مدیریت اقتصادی است.
از فوریه 2025، اقتصاد زیمبابوه به دنبال چالش های اخیر در مسیر بهبودی قرار دارد. بانک جهانی نرخ رشد 6درصدی را برای سال 2025 پیش بینی کرده است که افزایش قابل توجهی نسبت به رشد 2 درصدی تجربه شده در سال 2024 است.
زیمبابوه نیز درحال گذر از یک تغییر ارز قابل توجه است. در آوریل 2024 دولت ارز طلای زیمبابوه با پشتوانه طلا را با هدف کاهش اتکا به دلار آمریکا و تثبیت اقتصاد معرفی کرد.
علیرغم تلاش های دولت، دلار آمریکا همچنان در معاملات روزانه رایج است. با این وجود بانک مرکزی زیمبابوه اعلام کرده که قصد دارد تا سال 2030 دلار آمریکا را به تدریج حذف کند و ZiG را به تنها ارز قانونی تبدیل کند.