معرفی برند های الکتروموتور های صنعتی
الکتروموتور Motor که با نام های موتور الکتریکی و یا بصورت اختصار موتور نیز شناخته می شود یک ماشین اتوماسیون صنعتی به منظور تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی جنبشی دورانی می باشد. الکتروموتور ها در انواع بسیار گسترده ای تولید شده و دارای توان، گشتاور و راندمان خروجی متنوعی هستند.
مشخصات فنی الکتروموتور ها بسیار گسترده بوده و این ماشین صنعتی بر حسب شرایط کاری و قابلیت های مکانیکی مورد نیاز در اتصال انتخاب می شود. برخی از مشخصات فنی الکتروموتور به قرار زیر هستند.
- الکتروموتور تک دور و دو دور : الکتروموتور ها میتوانند بصورت تک دور تولید شده یعنی شافت خروجی آنها تنها با یک سرعت زاویه ای در خروجی عمل کند. برخی از انواع الکتروموتور که به موتور های دالاندر نیز شناخته می شوند بصورت دو دور عمل کرده و سرعت خروجی آنها در دو وضعیت مختلف عمل می کند.
- الکتروموتور تک فاز و سه فاز: بر حسب شرایط کاری مختلف الکتروموتور ها می توانند بصورت تک فاز تولید شده و با ولتاژ 220 ولت کار کنند و یا بصورت 3 فاز تولید شده و در محدوده 360 الی 420 ولت به گردش در آیند. اغلب الکتروموتور های صنعتی برای تولید گشتاور مورد نیاز صنایع بصورت 3 فاز مورد استفاده قرار گرفته حال آنکه الکتروموتورهای خانگی بصورت تک فاز مورد استفاده قرار می گیرند.
- الکتروموتور ساده و ترمزدار: الکتروموتور ها در زمان قطع اتصال برق به دو شکل مختلف رفتار می کنند که از این منظر به دو دسته الکتروموتور ساده و ترمزدار قابل دسته بندی هستند. الکتروموتور های ساده پس از قطع اتصال برق تا زمانی که بر اثر اصطکاک و نیروهای مخالف توقف کنند به گردش خود ادامه می دهند. الکتروموتور ترمزدار از یک کیت ترمز برای توقف روتور در زمان قطع برق استفاده می کند.
- دور الکتروموتور: یکی از دیگر فاکتور های مهم در انتخاب و بکارگیری الکتروموتور ها دور خروجی آنها می باشد. الکتروموتور ها اغلب در محدوده دور 1200 الی 2800 rpm کار می کنند.
برند های الکتروموتور در بازار ایران
الکتروموتور ها دارای مشخصات فنی مختلفی هستند. مقایسه مشخصات فنی الکتروموتور ها نیاز به دانش بالایی از علم مکانیک داشته و عملا برای تمامی کاربران میسر نمی باشد. علاوه بر این مقایسه قابلیت های فنی الکتروموتور ها نیاز به دسترسی به بروشور های تولید کننده داشته که همواره در دسترس نیست.
برند تولید کننده الکتروموتور یکی از فاکتور هایی است که کاربران بعنوان معیاری از دوام و طول عمر در نظر می گیرند. البته این معیار هر چند کوچه بازاری اما به واقعیت بسیار نزدیک بوده و برند های معتبر تلاش بیشتری برای بالا بردن تکنولوژی تولید الکتروموتور های خود دارند. در زیر به معرفی معتبر ترین برند های تولید کننده الکتروموتور می پردازیم.
- الکتروموتور SEW آلمان : برند SEW آلمان یکی از شناخته شده ترین و معتبر ترین برند های تولید کننده انواع الکتروموتور و الکتروگیربکس در سطح دنیا می باشد. تولید الکتروموتور های صنعتی سه فاز بصورت تک دور و دو دور، الکتروموتور های عمود کار و ترمزدار بصورت تخصصی توسط برند SEW انجام می گیرد. این برند شناخته شده علاوه بر الکتروموتوردر زمینه تولید الکتروگیربکس های صنعتی از جمله گیربکس های خورشیدی، گیربکس های شافت مستقیم و گیربکس ضد انفجار نیز فعالیت گسترده ای دارد.
- الکتروموتور زیمنس آلمان : برند زیمنس آلمان یک هلدینگ بسیار گسترده بوده که به تولید بسیاری از تجهیزات اتوماسیون صنعتی از جمله الکتروموتور، تجهیزات حرارتی، قطعات و کیت های الکتریکی و تجهیزات پزشکی می پردازد. الکتروموتور زیمنس آلمان در سری های مختلف در دامنه گسترده ای از توان تولیدی در دسترس کاربران قرار دارد. داشتن استاندارد کیفی و امنیتی CE اتحادیه اروپا و BV فرانسه نشان از امنیت و دوام محصولات زیمنس دارد.
- الکتروموتور موتوژن تبریز : برند موتوژن یک برند ایرانی در کلاس جهانی می باشد. الکتروموتور موتوژن در انواع تک فاز و سه فاز، الکتروموتور های سه فاز دالاندر، الکتروموتور های اینورتر بصورت ساده و ترمزدار تولید می شوند. برند موتوژن دارای استاندارد های CE و ISO بوده و محصولات این شرکت که شامل انواع الکتروموتور و الکتروپمپ می شود به بیش از 35 کشور دنیا صادر می شود.
اجزای اصلی الکتروموتور
به نقل از آریا صنعت “یکی از مشخصه های ویژه الکتروموتور ها این است که دارای اجزای محدودی هستند در مقایسه با موتورهای احتراق داخلی با توجه به اینکه خروجی هر دو دوران شافت است. در الکتروموتور ها بخش متحرک که با حرکت دورانی خود سبب گردش محور شافت میشود روتور نام دارد که وظبفه تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی را بر عهده دارد.
یکی از تحولات شگرف در تاریخ تولید الکتروموتور یافتن راهکاری برای گردش متداوم و بدون تغییر سرعت روتور بوده است.
الکتروموتور های امروزه قابلیت تولید میزان بسیار بالایی نیروی گشتاور را دارند. اجزای اصلی ساختمان الکتروموتور ها عبارتند از:
- فریم بیرونی: یک لایه فولادی یا آلیاژی بیرونی اکتروموتور که وضیفه نگهداشتن اجزای داخلی را دارد. نوع متریال و طراحی فریم نقشی موثر در خنک کاری و مقاومت خارجی الکتروموتور دارد.
- شافت مرکزی: این قطعه که در واقع مغزی الکتروموتور است و گشتاور حاصل از عملکرد الکتروموتور توسط آن به بیرون انتقال پیدا می کند.
- استاتور: این قطعه که در واقع یا آهنربای دائمی است و یا آهنربای الکتریکی وظیفه ایجاد میدان الکترومغناطیسی را در الکتروموتور ایفا می کند. استاتور ها بصورت ترکیبی با یک سیم پیچ که معمولا از جنس سیم های مسی هستند کار می کنند.
- سوییچ: یکی از قطعاتی که در نزدیکی استاتور واقع شده است سوییچ است که وظیفه تغییر جهت جریان در الکتروموتور را دارد. سوییچ ها جزو اجزای دوار و متحرک الکتروموتور محسوب میشوند.
- اتصالات برس: برس ها که در اتصال کامل با سوییچ الکتروموتور هستند نقش تکمیل کننده مسیر جریان عبوری از سوییچ را ایفا می کنند.
- بلبرینگ: در الکتروموتور ها بلبرینگ ها که نقش تعلیق بار را ایفا می کنند همراه با کاهش اصطکاک در نزدیکی شافت خروجی الکتروموتور واقع شده اند. استفاده از بلبرینگ سبب گردش روتور الکتروموتور با حداقل اصطکاک و جلوگیری از حرکات ناگهانی گریز از مرکز می شود.
- آرموتور: قلب الکتروموتور را آرموتور تشکیل میدهد که بخش حامل جریان بوده و بصورت هماهنگ با استاتور یا آهنربا عمل کرده و حرکت دورانی را بوجود می آورد.
- براکت خروجی: در بخش خروجی الکتروموتور مانند یک رینگ سوراخدار عمل می کند که نگهدارنده شافت مرکزی در خروجی الکتروموتور است.