تست های مختلفی برای ارزیابی هوش هیجانی وجود دارد اما برای شناخت واقعی آن، روانشناسان و متخصصان ویژگی ها و نشانه های کلیدی خاصی را اعلام می کنند که نشان می دهد آیا این ویژگی را در سطح بالایی دارید یا خیر.
هرچه بیشتر با احساسات خود آگاه باشید، بهتر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. افراد با هوش عاطفی بالا، در پیش بینی چگونگی وقوع موقعیت های چالش برانگیز یا پیچیده ماهر هستند. آنها به جای نادیده گرفتن احساسات دیگران به شیوه ای متفکرانه و همدلانه حمایت می کنند.
علاوه بر این یکی از ویژگی های کلیدی هوش هیجانی این است که توجه داشته باشید چگونه کارهایتان بر دیگران تاثیر می گذارد، تلاش برای جلوگیری از آسیب رساندن و درعوض تقویت درک آنها.
افراد با هوش عاطفی بالا در انتخاب کلمات و واکنش های خود آگاه تر و سنجیده تر عمل می کنند.
تمایل داشتن برای تغییر یکی دیگر از ویژگی های هوش هیجانی بالاست. این افراد به چالش ها به عنوان بخش طبیعی از زندگی نگاه می کنند و از آنها به عنوان فرصت هایی برای رشد شخصی استقبال می کنند.
درحالی که طبیعی است که انسانها در برابر تغییر مقاومت کنند زیرا مغز ما به دنبال کارهای روزمره است. افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند می توانند از این غریزه بالاتر روند و با انعطاف پذیری و خوش بینی خود را با شرایط وفق دهند.
افراد با هوش هیجانی بالا به جای تسلیم شدن در برابر ترس، شک و تردید نسبت به توانایی خود در شغل جدید لحظه ای درنگ می کنند و فکر می کنند. به خود فرصت دهید تا آرام شوید و موقعیت را با تفکر ارزیابی کنید.
افراد با هوش عاطفی بالاتر در کار موفق ترند. این موضوع برای کارمندان و مدیران بسیار مهم است. مردم ترجیح می دهند با کسی که دوست دارند و به او اعتماد دارند کار کنند. هوش عاطفی به ایجاد روابط قابل اعتماد کمک می کند.
هیچ کس کامل نیست و افراد با هوش هیجانی بالا این را پذیرفته اند. آنها خود را همانگونه که هستند می پذیرند و ذات خود را می شناسند و به آن احترام می گذارند.
اما این بدان معنا نیست که آنها از مراقبت از خود یا رشد شخصی غافل می شوند. کاملا برعکس است. آنها برای پیشرفت ارزش قائلند اما می دانند که کمال جویی کار خوبی نیست. آنها به جای انتقاد بیش از حد بر رشد مداوم، تعادل و رضایت در مسیر خودسازی تمرکز می کنند.
قاطع بودن و پرخاشگر بودن دو رفتار کاملا متفاوت است. حمایت از خود به معنای بیان احترام و نیازها و مرزهای خود بدون توسل به خشم است. یکی از نشانه های اصلی بلوغ عاطفی توانایی مدیریت موثر احساسات منفی است.
این به معنای بیان آنها به شیوه ای آرام و مودبانه است که به دیگران اجازه می دهد واقعا گوش کنند و دیدگاه شما را متوجه شوند.
رشد عاطفی نه تنها به معنای ارائه بازخورد مودبانه به دیگران بلکه به معنای دریافت آن نیز است. هدف از دادن بازخورد و انتقاد، بهبود وضعیت است. با یک رویکرد هوشمندانه عاطفی می توانید به شخص مورد نظر پاسخ دهید.
کارشناسان تاکید می کنند که ارتباطات عاطفی از عوامل بسیار مهم در ایجاد یک رابطه رضایت بخش و موفق است. هوش هیجانی نقش بسزایی در رضایت زناشویی دارد.
به عنوان مثال هنگامی که یکی از طرفین عصبانیت خود را ابراز می کند، پاسخ دادن با همدلی و خودکنترلی به کاهش تنش و حل سریع مسئله کمک می کند.
افراد با هوش هیجانی بالا به خوبی از نقاط ضعف و قوت خود آگاه هستند و دارای اعتماد به نفس قوی هستند. وضعیت ظاهری شما بیانگر تسلط شماست.
به عنوان مثال یک شیب اندک به سمت جلو اغلب نشان دهنده اعتماد به نفس و اشتیاق برای تعامل است. اما خم شدن به عقب حالت تدافعی، ناراحتی یا بی اعتمادی را نشان می دهد.
هوش هیجانی مدیریت احساسات خود در عین شناخت احساسات دیگران است. پنج مولفه کلیدی آن عبارتند از خودآگاهی، خودکنترلی، انگیزه، همدلی و مهارت های اجتماعی.
نکته عجیب: گشاد شدن سوراخ های بینی یک واکنش ناخودآگاه به احساسات قوی مانند خشم، ترس یا هیجان است که جریان هوا را درحالی که بدن برای جنگ یا فرار آماده می شود افزایش می دهد. این پاسخ اولیه که از اجداد ما به ارث رسیده به آنها کمک کرد تا در هنگام خطر یا درگیری به طور موثر نفس بکشند.