گریه کردن می تواند علت های گوناگونی داشته باشد. از جمله:
1- نوزادان از گریه به عنوان ابزار بقا استفاده می كنند. گریه كودكان یك وسیله ارتباطی با مادر بوده و از طریق آن طلب كمك می كنند.
علل اصلی گریه نوزادان: گرسنگی، پوشك خیس و كثیف و یا نامناسب، نیاز به نوازش و بغل کردن، دل پیچه ، سرما و گرمای شدید، كسالت و بی حوصلگی، استرس، محیط شلوغ، درد و جلب توجه می باشد.
2- علل گریه در افراد بزرگسال عمدتا شامل غم و اندوه(49درصد)، شادی و خوشی(21درصد)، خشم(10 درصد)، همدردی(7درصد)، اضطراب(5درصد) و ترس(4درصد) می باشد.
3- انسان ها برای تحت تأثیر قرار دادن دیگران و برانگیختن احساسات و ترحم آنها نیز متوسل به گریه می شوند.
فواید گریه كردن:
1- هنگامی كه دچار استرس هیجانی می شویم، مغز و بدن ما شروع به تولید تركیبات شیمیایی و هورمون های خاصی می كند. گریه كردن كمك می كند تا این تركیبات شیمیایی زائد كه نیازی به آنها نیست از بدن حذف گردند.
2- اشك های احساسی در واقع مواد سمی ای را كه در پی استرس هیجانی در خون تجمع می یابند را از بدن دفع می كند.
3-اشك های احساسی سطح منگنز بدن را كاهش می دهند. این ماده معدنی بر روی خلق و خو تأثیر مستقیم می گذارد. غلظت منگنز اشك احساسی 30 برابر بیشتر از منگنز موجود در خون است.
5- گریه مانند ادرار و تعریق باعث حذف مواد سمی و محصولات زائد بدن می شود.
6- گریه یك مكانیسم رایگان، طبیعی و قدرتمند برای كنار آمدن با درد، استرس و اندوه می باشد.
7- هورمون هایی كه پس از استرس در بدن انباشته می شوند به حد سطح سمی رسیده و باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن و دیگر فرآیندهای بیولوژیكی می شوند. اشك های احساسی به عنوان دریچه اطمینان برای قلب عمل می كنند.
اشک
8- تركیباتی كه حین استرس در بدن تجمع می یابد، با اشك خارج می گردند. همین امر باعث كاهش استرس می گردد. این مواد شامل آندورفین(در كنترل درد مؤثر است)، پرولاكتین(در تنظیم تولید شیر نقش دارد)، و آدرنوكورتیكوتروپین(یك نشانگر مهم استرس است)، می باشند. سركوب گریه و اشك باعث افزایش استرس می گردد.
9- نه تنها گریه باعث ارتقای سطح سلامتی فرد می شود، بلكه در افزایش حس تعلق در گروه نیز تأثیر گذار بوده و موجب افزایش حضور و دخالت دیگران در تأمین رفاه فرد می شود. اشك ریختن یك روش مؤثر در ایجاد ارتباط بوده و در برانگیختن حس همدردی و دلسوزی سریع تر ازهر ابزار دیگری عمل می كند.
گریه به طور مؤثری بازگو كننده آن است كه شما در مورد یك دل نگرانی خاص، صادق و بی ریا بوده و در كنار آمدن با آن مشكل مضطرب می باشید.
10- گریه عملی طبیعی، سالم و شفابخش است.
11- گریه در كاهش و جلوگیری از بیماری های مرتبط با استرس مؤثر می باشد.
12- خنده و گریه دو ابزار كارآمد در كاهش استرس و رهایی ازاحساسات منفی می باشند.
13- هنگامی كه گریه سركوب می شود، هیجانات رها نمی شوند و خصایص شخصیتی مخرب همچون پرخاشگری بروز می كنند.
14- به باور دانشمندان سركوب و امتناع از گریه، كار معقولی نیست. اما برخی افراد كه پس از مورد انتقاد قرار گرفتن، مشاجره با دوستان، مواجهه با ناكامی های كوچك فورا شروع به گریستن می كنند، باید به روانشناس مراجعه كنند، چرا كه معمولا علت اصلی این نوع گریه ها اعتماد به نفس پایین و یا مشكلات روانی مزمن در فرد بوده و بایستی تحت درمان قرار گیرد.
15- انسان ها پس از گریه كردن، از لحاظ جسمی و روانی احساس بهتری پیدا می كنند و در واقع سبك و خالی می شوند.
16- گریه یك ابزار برقراری ارتباط است، یك زبان جهانی برای درخواست كمك و حمایت اجتماعی.
17- گریه به آزاد سازی آندورفین ها در جریان خون كمك می كند. آندورفین ها تركیبات شیمیایی ای هستند كه باعث بهبود خلق و خو و تسكین درد می شوند.