شایعترین مشکلی که اکثر مردم در مورد خواب با آن درگیر هستند حفظ و نگهداری یک دوره منظم خواب و بیداری است ولی سایر مشکلات خواب از قبیل کمخوابی، خروپف، کابوس شبانه … همگی میتوانند کیفیت خواب شما را کاهش دهند و به سطح سلامتی و خلق و خوی زندگی تأثیر بگذارد.
خواب ناکافی باعث بیقراری، عدم تمرکز، خستگی و تحریکپذیری میشود و علاوه بر آن سرعت پاسخدهی به محرکهای بیرونی و قدرت هماهنگی شما با محیط و نیز قدرت حفظ اطلاعات را کاهش میدهد. در واقع ساعتهای نامشخص و نامنظم خواب شبانهروز، باعث گسسته شدن ساعات بیولوژیک بدن شما میشود و تنظیم مجدد آن مدتها زمان خواهد برد.
این حالت بهویژه در افرادی که از لحاظ شخصی شیفتهای شبانه دارند بیشتر دیده میشود. آثار کمخوابی در طولانی مدت به شکل بالاترین سطح هورمونهای استرس و کاهش سیستم ایمنی و افزایش چین و چروک زودرس، شلی پوست، تیرگی دور چشم و … خواهد بود.
مطالعات نشان میدهد که هورمون خواب یا ملاتونین در جوان ماندن و طراوت پوست کاملاً مؤثر است. به طور متوسط ۵/۷ تا ۵/۸ ساعت خواب برای هر فرد نیاز است و کمتر از ۶ ساعت خوابیدن در شبانهروز به معنای کمخوابی است البته نیاز به خواب به عوامل مختلفی بستگی دارد که مهمترین آن سن فرد است. بیشترین نیاز خواب مربوط به دوران نوزادی است.
نوزاد ممکن است تا ۲۰ ساعت در روز خواب باشد. نیاز به خواب با افزایش سن کم میشود. البته در دوران بلوغ به طور طبیعی این نیاز کمی افزایش مییابد. در سالمندان هم میزان خواب هم کیفیت آن پایین میآید،
غیر از سن میزان فعالیت بدنی، فکری نیز بر میزان خواب تأثیر میگذارد فعالیت بدنی زیاد مثلا در ورزشکاران، دانشآموزانی که در زمان امتحانات و کنکو به ساعت بیشتری برای خواب سالم نیاز دارند. بیماریها خصوصاً بیماریهای عفونی باعث افزایش نیاز به خواب میشوند خیلی جالب است.