یکی از معمول ترین مشکلاتی که برای افرادی که آکواریوم دارند پیش می آید، مشکل کدر شدن آب است. از آن جایی که علت واحدی برای این پدیده وجود ندارد، جواب نیز یکی نیست. اگرچه با توجه به رنگ آب و شرایط آن، می تواند به چند عمل اصلی تقسیم شود.
آب سفید شیری یا سفید مایل به خاکستری
کثیف بودن شن – اگر آب یک یا دو ساعت پس از پر کردن تانک و یا بلافاصله کدر شود، احتمالا به خاطر این است که شن را به خوبی نشسته اید. تانک را خشک کنید و شن بستر را تا زمانی که آب آن شفاف نشده است بشویید. این کار مشکل شما را حل خواهد کرد.
ترکیبات محلول – اگر شست و شوی شن بستر مشکل شما را حل نمی کند، محتمل ترین علت کدر شدن آب تانکی که تازه راه اندازی شده است، میزان بالای ترکیبات محلولی مانند فسفات، سیلیکات و یا فلزات سنگین است. اگر آب را چک کنید، بدون شک pH آب بالا خواهد بود (قلیایی). در این موارد، راه حل تعویض (سیفون) کردن آب خواهد بود.
راه حل دیگر که علاوه بر شفاف کردن آب مزایای دیگری نیز خواهد داشت، استفاده از آب RO است.
رشد باکتری ها – در بسیاری ازموارد آب کدر بلافاصله پس از راه اندازی یک آکواریوم پدیدار نمی شود. در عوض، ممکن است روزها، هفته ها و یا حتی ماه ها بعد به وجود بیاید. در این موارد معمولا علت، رشد باکتری هاست. همانطور که وقتی آب وارد سیکل می شود، کدر شدن آب حتی به میزان اندک، طبیعی است. چند هفته تا چند ماه طول خواهد کشید تا کلنی باکتری هایی که قادر به تجزیه کردن فضولات و پسماند ها در آب هستند، به وجود بیاید.
در این موارد، کدر شدن آب، به مرور زمان خود به خود برطرف خواهد شد.
گیاهان پوسیده و یا غذاهای اضافی که خورده نشده باقی می مانند نیز، می توانند سبب کدر شدن آب در هنگام رشد باکتری ها شوند.
علت کدر شدن آب هرچه باشد، نباید از رشد باکتری ها ترسید. تمیز نگه داشتن آکواریوم با خارج کردن آشغال هایی مانند گیاهان پوسیده و غذاهای اضافی، سیفون مرتب بستر و تعویض قسمتی از آب، به سرعت کدر شدن ناشی از رشد باکتری ها را برطرف خواهد کرد. غذادهی را به هر دو روز یا هر سه روز یک بار کاهش دهید؛ این کار از ورود غذای اضافه به آب جلوگیری میکند.
اگر ذرات اضافی ای در آب وجود دارند که با سیفون کردن و تعویض بخشی از آب از بین نمی روند، می توانید از موادی استفاده کنید که سبب می شوند ذرات کوچک به هم متصل و به راحتی توسط فیلتر جذب شوند. البته بهتر است قبل از این کار فیلتر خود را تمیز کنید تا مطمئن شوید که کارکرد آن بهینه است. این مواد عموما به نام شفاف کننده های آب فروخته می شوند و در اغلب ماهی فروشی ها وجود دارند.
آب سبز
آب سبز کشنده نیست و به علت رشد جلبک ها به وجود می آید. خلاص شدن از دست آن قسمت سخت ماجرا است. اگر علت را بدانید درمان آسان تر می شود. علل اولیه ی به وجود آمدن آب سبز این ها هستند:
نور بیش از حد – بارز ترین علت و آسان ترین آنها برای درمان، نور بیش از حد است. قرار دادن آکواریوم در نور مستقیم خورشید، یا روشن گذاشتن بیش از حد لامپ ها، سبب رشد جلبک می شود. مدت زمانی که لامپ ها روشن هستند را کاهش دهید و آکواریوم را به جایی منتقل کنید که خارج از تابش نور مستقیم آفتاب باشد.
مواد مغذی اضافی – موادی مانند فسفات و نیترات نیز به رشد جلبک ها کمک میکنند و برای مقابله ی موفقیت آمیز با جلبک، باید میزان آنها در آب را کاهش داد. تعویض بخشی از آب یک راه حل فوری است، اما احتمالا دائمی نخواهد بود. برای رهایی از فسفات و نیترات به طور دائم، باید منبع تولید آنها را از بین ببرید.
فسفات – فسفات از دو منبع سرچشمه می گیرد. یکی فاسد شدن موادی مانند غذای ماهی، و دیگری خود آب. اندازه گیری فسفات آبی که از آن در آکواریوم استفاده می کنید، مشخص می کند که مشکل شما از منبع آب است یا نه. اگر منبع آب فسفات بالایی دارد، باید از آب RO استفاده کنید و یا قبل از اینکه آب را به آکواریوم اضافه کنید، فسفات آن را از ببین ببرید. میزان غذایی که به ماهی هایتان می دهید را کاهش دهید و از برندی استفاده کنید که فسفات کمتری دارد.
نیترات – به طور طبیعی، نیترات آب، به مرور زمان با تجزیه ی فضولات ماهی بالا می رود. تنها راه از بین بردن نیترات، تعویض قسمتی از آب است. اطمینان حاصل کنید که فیلتر شما تمیز و برای سایز آکواریومتان مناسب است. همچنین مطمئن شوید که تانک شما بیش از حد شلوغ نیست، در غیر این صورت باید همیشه به فکر مقابله با نیترات بالای آب باشید.
در اغلب موارد کدر شدن آب با تعویض هفتگی 10 تا 15 درصد از آب، تمیز نگه داشتن شن و استفاده از غذای مرغوب برطرف خواهد شد.