فلوراید عنصری طبیعی است كه در آب و خاك یافت می شود زمانی كه فلوراید به صورت خوراكی و به میزان مناسب مصرف شود دندان ها مقاوم شده و از پوسیدگی انها جلوگیری می شود.
فلوراید مورد نیاز برای سلامت دندان ها را می توان از راه های مختلف تامین كرد كه از جمله شامل اضافه كردن فلوراید به آب آشامیدنی، نمك، شیر و یا به صورت ا اشكال دارویی و منابع غذایی و دیگری شامل استفاده از خمیردندان حاوی فلوراید، دهانشویه فلوراید و ژل است.
دریافت فلوراید به طور منظم باعث كاهش بروز پوسیدگی در دندان های شیری به میزان 40 تا 50 درصد و در دندان های دائمی به میزان 50 تا 60 درصد می شود.
قرص و قطره فلوراید برای كودكان زیر 12 سال موثر بوده و در صورت لزوم باید توسط دندانپزشك تجویز شود و باید در این امر دقت بیشتری شود.
اگر فلوراید آب آشامیدنی یك منطقه بیشتر از اندازه باشد نقاط سفید رنگ روی دندان دیده می شود و در صورت زیادبودن میزان فلوراید دندان ها زرد و یا قهوه ای رنگ می شوند كه به این حالت فلوروزیس می گویند.
در فلوروزیس شدید مینای دندان نرم خواهد بود .وی در پایان تاكید كرد: هر نوبت مسواك زدن باید حد اقل 4 دقیقه طول بكشد.
فلوراید عنصری است که به طور طبیعی در آب، خاک و هوا یافت میشود. زمانیکه فلوراید به صورت خوراکی به میزان مناسب مصرف شود دندان را مقاوم کرده و در کنترل و پیشگیری از پوسیدگی دندان نوجوانان و کودکان موثر خواهد بود.
فلوراید یک عامل شناخته شده در مقابله با پوسیدگی دندان است. پوسیدگی دندان هنگامی رخ میدهد، باکتریهای تولیدکننده اسید مینای سخت محافظتکننده دندانها را حل میکنند. فلوراید به تقویت مینای دندان کمک میکند و همچنین میتواند به ترمیم آسیبهایی که قبلا رخ داده است، نیز کمک کند.
در کل خمیر دندانها برای حذف پلاک و جرم از روی دندان ها کاربرد دارند. با اضافه کردن ماده فلوراید به خمیردندان، یک لایه محافظتی در برابر پوسیدگی روی دندان ایجاد می شود و مینای دندان تقویت می شود.
توجه کنید که هر از گاهی از خمیردندان فلوراید استفاده کنید و در مابقی موارد با خمیردندانهای معمولی مسواک بزنید.
در ادامه بحث فلوراید چیست، می توان گفت که فلوراید در طبیعت بصورت یون فلوراید باقی نمانده و بصورت فلورین یافت می شود. مطالعات نشان داده است که خواص ضد پوسیدگی فلوراید و تاثیر فلوراید بر دندان به روشهای مختلفی اعمال می گردد:
1. باعث استحکام ساختمان دندان میشود.
2. ضایعات پوسیدگی اولیه بدون تشکیل حفره را دوباره معدنی و محکم میکند.
3. فعالیت ضد میکروبی دارد.
4. افزایش مقاومت نسج دندان در مقابل پوسیدگی
5. کاهش پتانسیل پوسیدگی پلاک دندان
6. یکی دیگر از فواید فلوراید اثر آن بر روی ریشه دندان بزرگسالان است. بسیاری از مردم در سنین بالا دچار تحلیل لثه میشوند و سطح ریشه دندان آنها در دهان نمایان شده و در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار میگیرند.
1. در هر کشوری متناسب با شرایط آن جدولهایی برای مصرف قرص فلوراید تنظیم کرده اند. مثلا در بعضی از کشورها مثل هلند و آمریکا اگر لازم باشد از بدو تولد فلوراید تجویز میکنند.
در کشورهای دیگر مثل فنلاند و نروژ تجویز فلوراید خوراکی از ۶ ماهگی است. در بعضی از کشورها مثل سوئد و کانادا از ۱۸ ماهگی است.
در ارتباط با مدت مصرف و دریافت آن در تعدادی از کشورها تا ۱۲ سالگی ادامه می دهند و در برخی دیگر تا۱۶ سالگی و … آنچه مهم است هماهنگ کردن مقدار فلوراید تجویز شده (خوراکی) و مقدار فلوئور آب آشامیدنی است.
2. ذکر این نکته لازم است که اخیرا به علت وجود مقادیری فلوراید در هوا، غذا و نوشابه ها اندازه یا مقدار خوراکی آن را کم کرده اند.
3. مصرف قرص فلوراید بستگی به عوامل متعددی همچون سن، بهداشت دهان، میزان پوسیدگیهای موجود در دهان و مقدار فلوراید دریافتی کودک در رژیم غذایی دارد و می بایست تحت نظر دندانپزشک و یا پزشک متخصص کودکان باشد.
چون تجویز بیش از اندازه موجب بدرنگی و یا ایجاد نقاط رنگی در دندانها می شود.
4. قرص فلوراید برای بزرگسالان تجویز نمی شود.
5. حتی در مورد کودکانی که در موقع مسواک زدن دندانها نمی توانند خمیردندان را از دهان به بیرون بریزند و مقادیری از آن را می خورند هشدار داده اند که از خمیردندانهای بدون فلوراید استفاده کنند.
زیرا در موقع مصرف مخصوصا در کودکان به هیچ وجه نباید بلعیده شود و می بایست فقط در مدت تعیین شده با دندانها تماس پیدا نماید و سپس به بیرون از دهان ریخته شود.
در سطوح مختلف دندانی تاثیر فلوراید در پیشگیری از پوسیدگی دندان در تمام سطوح دندانها یکسان نیست. بیشترین اثر آن در سطوح صاف گونه ای و زبانی در نزدیکی طوق دندانهاست 86% و بعد در سطوح جانبی دندانها 73% و کمتر از همه در سطح جونده و شیارهای روی دندان است 37%