آیا ممكن است اشعه مایكروویو بیرون بیاید؟
در مدلهای قدیمی درزگیرهای كهنه یا درهای نامیزان باعث عبور این اشعهها و تابش آنها به فضای بیرون میشد. معمولا غلط كار كردن، جمع شدن چربی و كثیفی یا باز و بسته كردن بیش از حد در آن، باعث خراب شدن درزگیرها و بسته نشدن درست آن میشود. گرچه مقداری از این تابش، از طریق شیشه روی در آن صورت میگیرد. اما میزان آن بسیار ناچیز است.
چطور میزان اشعه مایكروویو را اندازه بگیریم؟
برای اندازهگیری میزان اشعه نیاز به ابزار خاصی داریم، اما معمولا سطح تابش این اشعه به فضای بیرون در حدود 2/0 میلیوات بر سانتیمتر مربع است، كه بسیار كمتر از حد تعیین شده توسط سازمان استاندارد جهانی است. هر چقدر از مایكروفر دورتر بایستید، اشعه كمتری به شما برخورد میكند. در حدود یك متری تقریبا اثری از آن باقی نمیماند.
تاثیرات اشعه مایكروویو بهروی سلامت چیست؟
تاكنون مقالات زیادی راجع به تاثیرات بیولوژیكی اشعه مایكروویو منتشر شده است. بهطور كلی، اگر در معرض مقدار زیادی اشعه مایكروویو قرار بگیرید باعث از دست دادن مقدار زیادی انرژی میشود. نقاط حساس بدن مثل چشمها و مغز نمیتوانند از شر گرمای ایجاد شده توسط این اشعهها خلاص شوند. اما اگر مقدار اشعه كم باشد یعنی در همان اندازه خانگی، آسیبی به این نقاط نمیرسد.
برخی آسیبهای بیولوژیكی را نیز نمیتوان به گرمای ایجاد شده توسط این اشعهها ربط داد. افرادی كه طولانی مدت در معرض مقدار زیاد این اشعه بودهاند، مشكلاتی نظیر سردرد، خستگی چشم، خستگی عمومی و اختلالات خواب ایجاد میكند. این تاثیرات بهدلیل تقابل میدان اشعه مایكروویو با سیستم مركزی اعصاب بدن بهوجود میآیند. برخی از این آسیبها بهخاطر گرمای شدید ایجاد شده توسط اشعه نیست. ممكن است این آسیبها بهدلیل قرار گرفتن طولانی مدت در معرض مقدار كم این اشعه هم باشد. البته هنوز شواهد علمی دالبر تاثیر مستقیم اشعه مایكروویو و ایجاد این مشكلات به دست نیامده است.
تاثیر مایكروویو روی باطری قلب چیست؟
در گذشته تداخل اشعه مایكروویو با سیگنالهایی كه دستگاه تنظیم كننده قلب میفرستند، تداخل پیدا میكرد و فرد دچار مشكلاتی میشد.
چون این دستگاه الكترونیكی بود، با دیگر منابع الكتریكی تداخل پیدا میكرد و بد كار میكرد و در نتیجه باعث رسیدن اطلاعات غلط به ماهیچههای قلب میشد. بهاین ترتیب برای دستگاهها تنظیم كننده ضربان قلب جدید، پوشش خاصی طراحی كردند. اما اگر از این دستگاه استفاده میكنید و البته یك اجاق مایكروویو هم در آشپزخانه دارید، حتما با پزشكتان راجع به آن مشورت كنید.
برخی هشدارهای ایمنی عمومی در مورد اجاقهای مایكروویو
پیشنهادهایی راجع به ایمنی عملكرد مایكروویوها:
وقتی دستگاه خالی است آن را روشن نكنید.
افرادی كه قلبشان با دستگاه تنظیم ضربان كار میكند، نباید نزدیك مایكروویو شوند.
پس از هربار استفاده كاملا درون دستگاه، در و درزگیرهای آن را تمیز كنید.
اجازه ندهید بچهها با آن كار كنند.
وقتی دستگاه در حال كار كردن است صورتتان را نزدیك در آن نگیرید.
پیشنهادهایی برای راهاندازی و نگهداری مایكروویوها:
هنگام بازوبسته كردن در مایكرویو مراقب باشید درزگیرها شل نشوند و دقت كنید در آن كاملا بسته شود.
قبل از باز كردن یا انجام هرگونه تعمیری مطمئن شوید كه دوشاخه آن را از پریز كشیدهاید.
از تخصص و مجرب بودن فردی كه دستگاه را تعمیر یا راه اندازی میكند كاملا مطمئن شوید.
تاثیرات مایكروویو روی غذا
بر سر تاثیر مایكروویو روی مواد غذایی همچنان بحث و مجادله وجود دارد و عدهای آن را بیتاثیر میدانند و برخی معتقدند طی این پروسه مواد لازم مورد نیاز بدن در غذا از بین میرود. طبق گفته برخی متخصصان گرم كردن و پخته شدن تغییراتی را در غذا ایجاد میكند و این عمل چه با اجاقهای مایكروویو صورت گیرد و چه با اجاق گازهای معمولی، تفاوتی نمیكند و فقط باید مراقب بود كه غذا بیش از اندازه گرم نشود. این درحالی است كه برخی دیگر معتقدند وقتی ما غذاهایی كه با مایكروویو درست میشوند را میخوریم درست مثل اینست كه غذای بیخاصیت یا در اصطلاح «غذای مرده» میخوریم. ممكن است طعم غذا خوب باشد اما هیچ ارزش غذایی ندارد.طرفداران مایكروویو آن را بیخطرترین نوع آشپزی میدانند، چون در آن خبری از سوختن و بریده شدن نیست و هرگز دمای آن بیش از اندازه زیاد نمیشود. غذا در این اجاقها دقیقا با همان نیرویی گرم یا پخته میشود كه در اشعه آفتاب وجود دارد. برخی از مردم فكر میكنند كه این اشعه رادیواكتیو است در حالیكه اینطور نیست و اشعه مایكروویو همان انرژی الكترومگنتیك است كه با جریان الكتریسیته تبدیل به اشعه كوتاه میشود.در بسیاری از موارد، فقط بخشی از غذا به این طریق پخته میشود، زیرا اشعه مایكروویو فقط تا عمق 5 سانتیمتری سطح ماده نفوذ میكند. بقیه گرما از طریق انتقال و پخش شدن به سراسر غذا میرسد، برای همین حركت كردن ظرف در مایكروویو اهمیت دارد و پس از گرم شدن و خاموش شدن مایكروویو باید چند دقیقه بگذاریم، غذا بماند. سرعتی كه مایكروویو در پخت غذا دارد نیز این نظریه را قویتر میكند كه در این مدل پخت ظاهر غذا تغییر نمیكند و بهخصوص رنگ گوشت در آن قهوهای نمیشود. یعنی گوشت قبل از اینكه قهوهای شود میپزد. بهاین ترتیب پخت گوشت در مایكروویو باعث میشود گوشت تروتازه و آبدار باشد و مواد مغزی خود را حفظ كند و البته مزه بهتری داشته باشد. در مورد سبزیجات هم پخت سریع آن در مقدار كمی آب باعث حفظ رنگ و خاصیت آن میشود و البته مزه بهتری هم دارد. بهطور خلاصه میتوان گفت: مایكروویو تنها برای گرم كردن باقیمانده غذا یا پخت دستور غذاهای تلویزیون نیست. در بسیاری از آشپزخانههای مدرن میتوان آن را یافت، گرچه بهطور كامل نمیتوان آن را جایگزین اجاق گازهای قدیمی كرد. حال اگر بهطور كلی بخواهیم بدانیم كه آیا پختن غذا با مایكروویو، ایمن است یا نه باید بگوییك كه تصمیم در این مورد به عهده شماست، اما استفاده متعادل از آن توصیه میشود.