اول اصل و بعد كپی
ممكن است برای شما هم اتفاق بیفتد
یكی از دمدستیترین نمونههای كپیبرداری شده صدا و سیما مجموعه «شاید برای شما هم اتفاق بیفتد» است؛ مجموعهای ایرانی كه از روی مجموعه تركیهای «كلید اسرار» ساخته شده است. نكته جالب این است این بار اول مجموعه اصلی از سیما پخش شد و بعد بر اساس همان تم و مضمون و با داستانهایی مشابه مجموعه داخلی ساخته و پخش شد، یعنی حداقل این صداقت وجود داشت كه نمونه ایرانی، بعد از نمونه اصلی پخش شد. البته در نسخه ایرانی در قسمتهای مختلف نوآوریهایی هم دیده شد و بعضی قسمتهای این مجموعه كارهای متفاوت و قابل تامل و هنرمندانهای از كار درآمدند. این مجموعه به نسبت سایر مجموعههای معمول صدا و سیما كمتر خط قرمزها را رعایت میكرد و گاه مضامینی در آن مطرح میشد كه كمتر به آنها اشاره شده بود و این یكی از نقاط قوت مجموعه بود.
كپی بهتر از اصل؟
نود
«نود» بدون شك موفقترین، پربینندهترین و جذابترین برنامه تلویزیونی ایرانی در دهه اخیر بوده و مجری- سازندهاش را به مقام یك فوقستاره رسانده و حتی رسانههای آن سوی مرزها هم به آن توجه كردهاند اما همه اینها دلیل نمیشود كه نگوییم این برنامه در اصل یك كپیبرداری بوده است. نود در واقع برداشتی از برنامههای قدیمی و بسیار محبوب فوتبال در جهان مثل برنامه فوشبال شو شبكه ZDF و برنامه كالچیو كولونی شبكه ono RAI و البته برنامه soccer fever شبكه اسكای و چند برنامه دیگر است.
شام نیمهكاره
شام ایرانی
موج محبوبیت یكی از شبكههای ماهوارهای فارسیزبان به خصوص چند برنامه محبوب آن بسیاری از برنامهسازان اینجایی را به فكر كپیبرداری، الگوبرداری یا اینجایی كردن آن برنامههای محبوب انداخت. شام ایرانی یكی از اولین تلاشها برای استفاده از این فضا بود. سازندگان این برنامه كه در شبكه رسانههای تصویری ارائه شد بارها تاكید كردند برنامهشان را نه بر اساس برنامه آن شبكه فارسیزبان كه بر اساس الگوی اصلی برنامههای بفرمایید شام كه در بیش از 40 كشور جهان ساخته شده، ساختهاند اما به هر حال قطعا موج محبوبیت برنامه فارسیزبان باعث شد كه نسخه ایرانی شده با نسخه شبكه لندنی مقایسه شود.
آكادمی كه شروع نشده…
تقلیدهای موسیقی
جدا از «بفرمایید شام» دیگر برنامه پر سر و صدای شبكه فارسیزبان لندن، برنامه مسابقه یا آكادمی بود كه به اسم موسیقی برگزار میشد. این برنامه بر اساس اعلامها قرار بود به صورت یك برنامه تلویزیونی از شبكه 3 سیما پخش شود و حتی جلسات مقدماتی اعلام مسابقه و ثبتنام داوطلبان هم انجام شد اما بعد از آن خبری در مورد این برنامه منتشر نشد البته شایعات حاكی از این بود كه قرار شده این برنامه برای پخش در شبكه رسانههای خانگی ساخته شود اما این شایعه هنوز تایید نشده است
یكی از بخشهای آن آكادمی یعنی بخش صداهای غایب هم در چند جا مورد كپیبرداری قرار گرفت كه مثلا یكی از آنها برنامه 1،2،3،4 شبكه چهار سیماست. طبیعی است كه كپیبرداریهای این مسابقه- آكادمی به خاطر محدودیتها و كلی مسائل حاشیهای نمیتواند آن سر و صدای مجموعه اصلی را ایجاد كند و كاملا طبیعی است كه چنین برنامهها و چنین بخشهایی اگر هم ساخته و پخش شوند با برنامه اصلی مقایسه میشوند و این مقایسه خیلی به نفع نمونههای كپی شده نخواهد بود كه واقعا هیچ نوآوری و خلاقیتی هم ندارند.
تقلید حتی از خبر گفتن
دكتر و كلاغ خبرگو
در بخشهای خبری هم برنامههای آن طرف آب مورد توجه قرار گرفت و قالب گزارشهای نرم و «اتاق خبر» و «دكتر…» مورد كپیبرداری قرار گرفت، كلاغ خبرگو كپیبرداری شده از یك الگوی آن طرفی است و شیوه خبرگویی به صورت مكالمه و حرف زدن با هم در برخی برنامهها و شبكههای سیما هم مورد الگوبرداری واضح قرار گرفت.
داستان ادامه دارد
نمونههای دیگر
نمونههای دیگری را هم میتوان در میان برنامههای رادیویی و تلویزیونی مثال زد كه تمام و كمال شبیه نمونههای آنسویی است مثلا مسابقه كلید و چند مسابقه مشابه تلویزیونی كه در آن شركتكنندههایی از میان آدمهای عادی اجتماع در موقعیتهای خاص برای گذر از یك موقعیت قرار میگیرند كه یادآور مسابقههای تلویزیونی مثل «مكعب»، «جعبهها» و «Run prize» است و برنامهای در رادیو كه به شدت یادآور برنامه «شعر یادت نره» شبكه فارسیزبان آن طرف مرزهاست و برنامه دكتر سلام كه یادآور برنامه تلویزیونی دكتر اوز (Dr.Oz) است كه از برنامه تلویزیونی اوپرا وینفری شروع كرد و حالا برنامه مستقل خودش را دارد و… .
البته این نمونهها خیلی جای بحث ندارند چرا كه نتوانستهاند چندان توجه عمومی را به خود جلب كنند و برخلاف نمونههای كپیبرداری شده از شام و آكادمی آنقدر دیده نشده و آنقدر سر و صدا نكردهاند كه در مورد كپی بودن یا ارجینال بودن آنها بحث صورت بگیرد. این داستان قطعا ادامه خواهد داشت،به هر حال كپیبرداری و تكرار الگوهای موفق آن طرفی و به اصطلاح حاضریخوری سادهتر و راحتتر از «فكر كردن» و «نوآوری» و ارائه فكرهای ارجینال و طرحهای خلاقانه است اما آن چیزی كه باید مهم ارزیابی شود و اصلا در نظر گرفته نمیشود تلاش برای ارائه كار خلاقانه در حاشیه و متن همان الگوی كپیبرداری شده و تلاش برای اینجایی كردن ایدههاست.