وکیل ملکی، هزینه وکیل ملکی تهران

وکیل ملکی، هزینه وکیل ملکی تهران

راه های رفع اضطراب و رسیدن به آرامش

راه های رفع اضطراب و رسیدن به آرامش

كلمه آرامش در آيات و روايات معادل كلمه اطمينان مي باشد. قرآن در اين خصوص مي فرمايد: «والذين آمنوا و تطمئن قلوبهم بذكر الله؛ آنان كه ايمان آوردند و دلهايشان به ياد خدا مي آرامد» آگاه باشيد كه دلها به ياد خدا آرامش پيدا مي كند

 

. در اين آيه هم كلمه آرامش آمده و هم عوامل دستيابي به آرامش. عامل اول دست يابي به آرامش رواني، ايمان به خداوند و عامل دوم ياد خداوند است يعني بعد از اين كه از طريق ايمان به خدا دل انسان آرامش پيدا كرده و مطمئن شد كه به چيز مورد اطميناني گره خورده است براي استمرار اين آرامش دروني بايد همواره با ياد خدا درخت ايمان را آبياري نمود تا محصول آن كه آرامش دروني است استمرار پيدا كند. عبادت و ياد خدا باعث انس انسان با خدا است و به هر مقدار كه به خدا انس مي گيرد و نزديك مي شود از دنيا و آفات آن دور خواهد شد.

 

 

در مقابل آرامش ناآرامي، تشويش و بي قراري است كه عواملي چند مي تواند باعث بروز ناآرامي و تشويش شود كه به برخي از آنها اشاره مي كنيم:

1. گناه و معصيت و نافرماني خداوند متعال از عوامل اصلي ناراحتي هاي روحي و رواني است و موجب سلب آرامش انسان مي شود.
2. سست شدن ايمان و عدم التزام عملي به دستورات ديني.

 

مهمترين ضرر ناآرامي و اضطراب اين است كه انسان از راهيابي به كمالات معنوي باز مي ماند علاوه بر اين كه از زندگي مادي خود نيز آن طور كه بايد لذت نمي برد. بنابراين ناآرامي و بي قراري و نگراني هم لذت هاي مادي و هم لذت هاي معنوي را از بين مي برد و به دنبال آن آشفتگي روحي و بيماري روحي را به دنبال دارد.

 

تاريخچه آرامش و در مقابل آن نگراني و ناآرامي بر مي گردد به عمر انسان يعني از هر زماني كه انسان بوجود آمده است از همان زمان آرامش روحي و رواني و عدم آرامش روحي مطرح بوجود آمده است و درمان آن نيز از همان زمان ها مطرح شده است يعني وقتي انسان در اثر نافرماني خدا يا هر عمل ناصوابي كه آرامش رواني خود را از دست مي داد بلافاصله براي دستيابي به آرامش راهكارهايي را جستجو مي كرد. بنابراين درمان بيماري هاي رواني نيز از همان آغاز پيدايش انسان به نحوي مطرح بوده است.

 

در اينجا موارد را براي دستيابي به آرامش رواني بيان مي كنيم. سعي نمائيد به اين راهكارها توجه كنيد و آنها را به كار ببريد تا به آرامش و سلامت رواني دست يابيد.
براى رسيدن به حالت آرامش و قرار روحى و روانى مسيرى بايد طى شود و مراحل و مدارجى بايد پيموده گردد:

 

1ـ ناآرامى عوامل و زمينه‏ هايى دارد كه بايد شناسايى و زدوده شود. مثلاً گذران وقت به بيهودگى و انجام كارهاى بى‏هدف و بيهوده خود علّت براى تشويش و بى‏قرارى است. در مقابل خلوت‏گزينى، غور در باطِن و حضور در مجالس وعظ و پند و كسب معارف خود به خود آرامشى ظاهرى و باطنى را به دنبال مى‏آورد.

 

2ـ برنامه ‏ريزى در امور زندگى و اختصاص اوقاتى براى تفريحات سلام و به دور از گناه مثل راهپيمايى در فضاى روح‏بخش، ورزش شنا در آرامش انسان تأثيراتى شگرف دارد.

 

3ـ تقويت اعصاب كه از طريق مشاوره ‏هاى علمى و تخصصى صورت مى‏گيرد. حتى تغذيه مناسب در قوى‏سازى اعصاب و روان مؤثر است و مورد تغذيه و حالات گرسنگى شديد و مفرط و حتى پرخورى و زياده‏روى در خورد و خوراك موجب ناراحتى‏هاى روحى و روانى نيز مى‏گردد.

 

4ـ گناه و معصيت و نافرمانى خداوند متعال از عوامل اصلى ناراحتى‏هاى روحى و روانى است. گناه يعنى خارج شدن از مسير خداوند. گناه به معنى برآشفتن و تيره ساختن درون و باطن است، روح آدمى با رسيدن به ساحل پاكى و اجتناب از گناهان، در واقع به قرار و آرامش مى‏رسد. چون روح با طهارت سنخيت و هم‏سازى دارد، اما گناه با روح انسان ناسازگار است. لذا قرار را از انسان مى‏گيرد، هر گناه قبحى فعلى و قبحى فاعلى را دربردارد.

 

قبح و زشتى فعلى مربوط به مفاسد موجود در خور عمل است. قبح فاعلى مربوط به شرايط ذهنى و روحى گنهكار، قطع نظر از خصوصيات خود عمل است. شرايط ذهنى گنهكار عبارت است از داشتن روح تمرّد، طغيان، قانون‏شكن و عدم اهتمام به حقوق خدا و خلق. چنين روحى و چنين روانى به آرامش دست نخواهد يافت مگر گناهان را ترك نمايد.

 

5ـ انجام واجبات و انس با خدا مخصوصاً نماز اول وقت و با جماعت. در واقع آرامش قلبى ثمره‏ى ياد خداست: فاذكرونى أذكركم. خداوند ما را دستور داده كه پيوسته او را ياد كنيم و او را حاضر و ناظر بر احوالات خود بدانيم و ببينيم. جريان حضرت يونس را كه مضمون نماز غفيله در ارتباط با ايشان است بررسى كنيد وقتى گرفتارى‏هاى حضرت به شدّت ممكن خود مى‏رسد انس و ياد خدا او را از گرفتارى‏ها مى‏رهاند لااله الا انت سبحانك انّى كنت من الظالمين، فاستجبنا له و نجّيناه من الغمّ و كذلك ننجى المؤمنين.

 

امام صادق(ع) مى‏فرمايد: تعجب مى‏كنم از كسى كه غمگين و نگران است و به فرمايش الهى پناه نمى‏برد «لا اله الا الله انت…». چون خداوند به دنبال آن مى‏فرمايد: فنجّيناه من الغمّ و كذلك ننجى المؤمنين. خداوند به واسطه ذكر ياد خودش حضرت يونس را از گرفتارى‏ها نجات داد و نيز هر مؤمنى را كه به اين ريسمان الهى چنگ زندنجات و رهايى خواهد داد.

 

6ـ شركت در مجالس عمومى دعا مثل دعاى كميل، ندبه… مثلاً برخى بزرگان مى‏فرمايند: هيچ مشكلى نداشتم مگر اينكه با دعاى توسّل برايم حلّ شد.

 

7ـ رفتن به زيارت اهل قبور و شهداء و ياد احوالات قبر و قيامت، برزخ و معاد و توجه به بازگشتن‏گاه و آرامگاه اصلى و ابدى؛ در رهايى از تألمات و ناراحتى‏هاى دنيوى كمك مؤثرى است. اصولاً توجه صِرف به دنيا و قطع توجه از آخرت و منزلگاه قبر و برزخ، اعراض و روگردانى از ياد خدا را در پى دارد و هر كه از اين ياد اصلى،اعراض نمايد روزگارش تباه خواهد شد.
8ـ انجام اعمال مستحبّى كه شخص از آن لذت مى‏برد اگر با استمرار و مراقبه انجام شود در طول مدت زمان متناسب، شخص را به قرار و آرامش مى‏رساند.

 

در مجموع، سخن ما اين گونه شروع شد كه ناآرامى ريشه‏هايى دارد كه بايد خشكانيده شود، آنگاه زمينه مناسب براى رسيدن به آرامش از طريق راه‏هاى عقلانى و شرعى فراهم شود و در انتها با توكل و اعتماد به منبع اصلى آرامش (خداوند)، مقصود دست‏يافتنى است.
الذين آمنوا و تطمئنّ قلوبهم بذكر الله، الا بذكرِ الله تطمئنّ القلوب. فقط با ياد خدا دل‏ها آرامش مى‏يابد.

 

براي آگاهي بيشتر در اين زمينه مطالعه كتاب «جوان و آرامش» از محمد سبحاني نيا، قم: بوستان مفيد خواهد بود.